Juli 2019

6 juli 2019

juli moestuin achter 6juli juli groot groentebed 6juli juli struikboon orinocco 7juli

Het heeft geregend en dat doet de tuin goed.

11 juli 2019

juli aubergine listada 11juli juli paprika csardasch 11juli juli watermeloen 11juli

De vruchtgewassen doen het goed dit jaar. Aubergine, paprika, watermeloen en courgette (dit jaar dus wel!). De watermeloen werd te zwaar voor de plant. Dus heb ik hem met een netje aan de bamboestok bevestigd om het gewicht op te vangen. Maar er komt nog geen geur af en dus nog niet rijp.

juli courgette rondo vrucht 11juli juli paprika atris vrucht 11juli juli japanse wijnbes 11juli

Courgette doet het goed dit jaar. Vermoedelijk was het vorig jaar te warm en droog? De plant staat in een grote pot onder de kersenboom. Bevruchten moet in de ochtend gebeuren omdat de bloem in de middag al vergaat.

De paprika Atris krijgt lange vruchten. Leuke soort. Nu nog rood worden. Bloeit verder. Eigenlijk zijn het zelfbestuivers net als tomaten. Dus dagelijks er tegen tikken helpt.

De japanse wijnbessen worden langzaam rood. Maar het duurt nog voordat ik kan oogsten. Maar de eerste vruchten zijn lekker.

Heb nogmaals koolrabi gezaaid voor de nazomer/herfst.

15 juli 2019

Courgette en pompoenen krijgen nu alleen mannelijke bloemen omdat de temperatuur al een week onder de 20 graden bleef. Er wordt warmer weer verwacht en dus zullen er nu ook meer vrouwelijke bloemen komen.

27 juli 2019

Vanaf dinsdag 23 juli 2019 had KNMI code oranje afgegeven vanwege extreme hitte. Temperaturen van 35 tot 39 graden. Vandaag kwam eindelijk de regen en de temperatuur was gezakt naar 25 graden. Heerlijk! Deze hittegolf is over.

Overigens zijn deze omstandigheden prima voor de vrouwelijke bloemen van de courgette en augurken. Want de augurken beginnen weer te bloeien en vruchtjes groeien. Wel veel moeten gieten en sproeien.


juli courgette rondo oogst 26juli soja plant in pot 23juli juli paprika csardasch 27juli

orinoco plant 23juli juli rups gr koolwitje 27juli juli japanse wijnbessen rijp 27juli

juli spruitjes 27julijuli aardappel friese geeltjes oogst 24juli juli aardappel friese geeltjes gekooktt 24juli  

Aardappelen Friese Geeltjes na 3 maanden ge-oogst. Veel kleine aardappeltjes. Zeer kruimig aardappel, lekkere fijne aardappelsmaak.

Een courgette heb ik verplaatst uit de volle zon naar de halfschaduw onder de kersenboom omdat gebleken is dat volle zon de plant zelf niet goed doet. Halfschaduw is beter, wel veel licht.

Ben bijna iedere dag japanse wijnbessen aan het oogsten. De dagelijkse oogst vries ik in totdat alle bessen geplukt zijn. Dan zal ik gelei en/of sap maken.

Na de regen van vandaag ook de eerste spruitjes ontdekt. Eindelijk zie ik wat gebeuren bij die stronken behalve grote bladeren groeien er nu ook de spruitjes in de bladoksels.

Nog de koolrabi-plantjes in het bloemenperk in de voortuin geplant. Wel eerst zo veel mogelijk onkruid en vooral gras eruit gehaald. Daarna verrijkt met een flinke hooeveelheid compost.

30 juli 2019 

juli tomaat tigerella onrijp 30juli juli tomaat himbeerrose plant 30juli juli bramen 30juli

Vandaag aangename temperaturen van 27 graden, een beetje wind.

Salvia officinale zaailingen in separate potjes geplant, ze moeten nog wennen aan de volle zon. Tevens boerenkool-zaailingen verspeend. En uiteraard wederom de wijnbessen geplukt. Het lijkt minder te worden.