Mei 2019

6 mei 2019

Het is nog steeds erg koud voor de tijd van het jaar. Of zijn het al de Ijsheiligen? Koningsdag was koud en het is nu nog steeds koud (nachtvorsten). Met 11 graden en erg veel wind uit het noorden (vooral gisteren en eergisteren vloog bijna het nieuwe tuinkasje weg). Midden van de week wederom lagedrukgebied verwacht uit het westen.

mei prei gepoot 6mei mei peultjes bloeien 6mei mei paprika bloeit 6mei

Toch vandaag winterprei gepoot.

Van zaaisel van Koningsdag is alleen Echinacea, Dille, Venkel en Augurk en 2 goudsbloemen opgekomen. Zonnebloem en Oost-indische kers helaas niet.

 13 mei 2019

Nog steeds erg koud, vooral in de vroege ochtenden, tijdens zonsopgang.

Buxus wordt opgegeten door de buxusmot. Ik heb besloten om de buxus te verwijderen en niet de mot te bestrijden. Argument: buxus is geen inheemse plant en die mot bevalt alleen de buxusplanten. Dus weg ermee. Wil ik later nieuwe heggetjes dan neem ik wel een buxus-vervanger.

mei buxus bevallen mei buxus verwijderd mei kweepeertje 13 mei

18 mei 2019

Eindelijk was het gisteren en vandaag het weer warmer. Nu kunnen de tomaten, paprika, physalis en aubergines naar buiten om af te harden. Dat was ook wel nodig.

mei paprikabloem mei nieuwzeelandse spinazie bloem mei zoete aardappel en tagetes hoog 18mei

Physalis, paprika en nieuwzeelandse spinazie bloeien. Vooral paprika en physalis heb ik met een penseeltje bestoven. Bestuiving is inderdaad gelukt. Vruchtjes groeien. Gelukkig mogen ze buiten wennen aan de buitenlucht en temperatuur. De tagetes moet ik ook gebruiken voordat de slakken alles opgegeten hebben.

  mei roos naast voordeur 18mei mei roos stekjes 18mei mei kruiden in potten 18mei

mei koolrabi rood 18mei mei koolrabi wit 18meimei peterselie hysop anijs 18mei

 Veel gedaan dit weekend. Stekjes van de roos met de ongevulde bloem. Zelf gezaaide tagetes werd opgesnoept door slakken. Gladde peterselie en anijs in pot gezet en bij de zelf gezaaide koolrabi peterselie geplant in pot.

mei maiszaailingen mei maiszaailingen gepikeerd mei pronkbonen gezaaid 18mei

Mais moet gepikeerd worden. Pluggen zijn niet diep genoeg. De wortels krullen op. Pronkbonen in de volle grond gelegd. Andere bonen en soja op de vensterbank voorgezaaid. Die kunnen morgen in potten - Struikbonen Orinoco, stokbonen Or du Rhin en sojabonen. Maar potgrond vandaag opgemaakt omdat ik mijn tomaten omgezet heb ik grotere potten. Morgen dus eerst naar het tuincentrum met mijn boodschappenlijst.

Ook nog de ranken van de witte wijn tegen de achterkant van de tuin vastgemaakt. Er zitten meer bloemen aan de ranken dan vorig jaar. Dat belooft een grote oogst voor gelei.

26 mei 2019

Diverse gezaaide kruiden zijn al door slakken kaalgevreten. Calendula wordt niet door slakken aangevreten!

mei blauwebessen 26 mei mei bonen in potten 26 mei mei klein groentebed 26mei

Het weer is warmer en vochtiger. Gelukkig regent het nu af en toe. Regenton is voor de helft gevuld. Maar ik moet ook veel gieten.

30 mei 2019 (Hemelvaart)

Prachtig weer, veel wind. Zondag word heet weer verwacht.

mei achter hoekje kruiden mais mei koolrabi wit 30mei mei kruidentuin met dille 30mei

Vandaag mais geplant in de voortuin naast de oprit van de buren. De overgebleven maisplantjes in de plantstenen achterin de tuin. De slakken hebben de anijsplantjes weggevreten. Hopelijk laten de slakken de mais met rust. 

Kruidentuintje in de voortuin is inmiddels groter geworden. 

mei wijn knoppen 30mei mei pronkbonen 30mei mei phacelia hommel

De spreeuwen en merels zijn dol op de halfrijpe kersen. 

Vandaag ook nog de vijver uitgedund en de oeverrand vrijgemaakt.