Augustus 2019

6 augustus 2019

Redelijk normaal zomerweer.

augustus tomaten diversen 1aug augustus tomaat roma 6aug augustus tomaten oogst 6aug

Tomaten, tomaten, tomaten. De eerste echte oogst van vandaag. Meteen een pastasaus gemaakt van tomaten, ui, knoflook.

De knoflook-oogst uit juli vandaag schoongemaakt. Dat wordt smullen. 

Tevens vandaag de snoeibeurt van Japanse wijnbessen beëindigd. De bruine takken aan de basis afgeknipt en de nog groene takken waaiervormig vastgebonden. Zo, nu hebben de frambozen ook de ruimte om te rijpen en het grote groentebed heeft ook weer licht en zon. Ik kan nu ook weer links langs het grote groentebed lopen.

Maar wat is het droog.

14 augustus 2019

Sinds afgelopen vrijdag (eerste regenbui op 9 augustus) heeft het zaterdag flink gestormd. Windkracht 5-6. Zondag was prima weer. Maandag, dinsdag en vannacht heeft het goed en lang geregend. Regenton is weer gevuld. Moet ik de tomatenplanten nog bemesten? Temperatuur zo rond de 20 graden. De courgettes groeien als kool!

Vannacht is de watermeloen zo zwaar geworden dat ze uit het netje is gegleden. Ik heb de vrucht op een potje op de grond gelegd om verder te rijpen. Het steeltje waarmee zij aan de rank zit is nog groen.

augustus watermeloen 14aug augustus blik over kleine groentenbed 14aug augustus venkel 14aug

Gisteren nog herfstraapjes en wortelen gezaaid.

Voor de voortuin hebben wij twee regentonnen gekocht van 100 liter elk. De bedoeling is om deze te plaatsen op de hoek van het huis naast de oprit. 

23 augustus 2019

De nieuwe regentonnen zijn inmiddels half gevuld door de regen van de laatste dagen. De nachten worden al redelijk koel (7, 8 of 10 graden). Dus vochtig en koud weer. Maar vandaag is het weer warmer geworden en voor de komende dagen is er zelfs een regionale hittegolf aangezegd. 

augustus frambozen pronkbohnen oogst 21aug augustus koolrabi in voortuin 23aug augustus voortuin zijkant 23aug

De frambozen rijpen. Iedere dag even doorplukken en invriezen voor later. De pronkbonen worden nu ook langzaam rijp. De gewone stokbonen Rheingold beginnen te bloeien maar de boontjes zijn nog erg klein. De struikbonen beginnen weer de bloeien en vruchten. De tweede zaai staat er leuk bij en de bloemknoppen komen.

Omdat ik geen plaats meer heb in het grote groentebed en omdat de kweek van koolrabi in potten niet wil lukken (slakken!) probeer ik het nu in de voortuin onder de rozen. Vandaag nog zelf gekweekte salvia's erbij geplant. Veel witte vlieg en koolwitjes zijn ook nog onderweg.

De zijtuin wordt veel bezocht door vlinders, bijen en hommels en dus ook door grote libellen op jacht naar prooi. De pompoenen die ik van James heb gekregen (van zijn vader in Curaçao) zijn heel groot geworden. De eerste bloem (mannelijk) heb ik vandaag ook gevonden. Tomaten doen het ook wel goed. Vooral de vleestomaten worden langzaam rood. De kweepeer heeft nog geen vruchtjes afgeworpen en dus beginnen de vruchten te zwellen, maar nog erg groen. Vorig jaar was de oogst september/oktober. De peren van de Conference zijn ook nog hard. Blijkbaar hebben de peren niet geleden onder de verkurkte delen. Hier en daar zitten verdiepte en verkurkte delen in de peren maar dat is niet erg. De resterende vruchten zijn heerlijk. Jammer dat de appelboom geen vruchten heeft overgehouden.

augustus mais kolfjes 23aug augustus tomaat ananas noire 23aug augustus courgette table gold 23aug

In de maisplanten ontstaan nu de kolfjes (hier zelfs twee in een bladnode). Helaas kan ik de namen van de diverse soorten niet meer achterhalen omdat de schaal met de korrels is gevallen toen. Misschien dat ik het experiment dus zal moeten herhalen om de lekkerste soort te bepalen. Tatonka, Damaun (vroeg), Mezdi (midden). Tramunt (laat), Rainbow Inka en Bantam.

De overtallige tomatenplanten zoals hier de Ananas Noire rijpen in de volle zon wel veel beter dan in de halfschaduw onder de kersenboom. Misschien een idee voor volgend jaar.

En wie schetst mijn verbazing dat de courgette Table Gold nu meer lijkt op de plaatjes bij Vreeken's. Dus heeft de plant van vorig jaar last gehad van kruisbestuiving bij de kweker. Eens kijken of deze vruchten meer courgette zijn dan pompoen.

28 augustus 2019

Al een paar dagen met boven de 30 graden. In afwachting van de beloofde regen...

augustus watermeloen opengebarsten 28aug augustus tomaat ananas noire oogst 28aug augustus tomaat smaragdapfel opengesneden 28aug

Vanochtend waren de grote vleestomaten Kellogg's Breakfast afgebroken. De vruchten lagen onder de struik. Helaas nog niet rijp! Misschien willen ze binnen nog narijpen.

Ook de watermeloen gevonden: opengebarsten. Overrijp! De smaak is enigszins bitter. Dan maar in de groene container. Jammer, nadat ik al die moeite heb gedaan en de vrucht heb gekoesterd. Experiment mislukt. Voortaan koop ik watermeloen wel in de winkel.

Vanwege de dreiging van phytophtora heb ik de tomaten zoveel mogelijk geoogst en daarna de struiken verwijderd - ook in de groene container. De rest mag nog even blijven hangen.

31 augustus 2019

Vandaag scheen de zon krachtig en weinig wind. Het was weer warm vandaag, 29 graden. Morgen koeler.

augustus suikermais paprika peultjes 28aug augustus aardappel mayan trixie 30aug augustus veldsla ingezaaid 29aug

De eerste suikermais ge-oogst en met paprika Atris en peultjes een lekker maaltje tesamen met de oogst van de aadrappelen Mayan Trixie. Die oogst viel wel weer wat tegen. Zal ik dit volgend jaar nog weer doen? Het mondgevoel van de rood gevlekte aardappeltjes is zeer kruimig. Of noemt men dit "bloemig"? Misschien waren de andere ingrediënten te sterk... Niet veel geproefd van de bijzondere smaak.

Ook nog een beetje veldsla ingezaaid. Veldsla is lekker knapperig en smaakt heerlijk bij kaas op een boterham.