September 2019

9 september 2019

Precies op 1 september is het weer omgeslagen naar regenachtig en beduidend lagere temperaturen. Vandaag was best een aangename dag met redelijke temperatuur van rond de 19 graden en zon, weinig wind. Gras gemaaid.

september yacon bloem 2sep september druiven 2sep september tomaat huge lemon oxhart oogst 5sep

september druiven oogst 6sep september moestuin en tomaten 9sep september spruitjes 9sep

De druiven waren toch nog een beetje aan de zure kant. Helaas. Doordat de temperatuur in de zomer boven de 40 graden was gestegen zijn best wel veel druiven verschrompelt en verdroogd. Jammer. Wel heb ik na de oogst de takken wat beter gespreid vastgebonden en zo horizontaal mogelijk.

De grote struik Eupatorium zal ik moeten verplanten om plaats te maken voor verdere vruchtgewassen (aubergine, aardbeien, paprika e.d.).

Lang gewacht op de Huge Lemon Oxhart tomaat. De roze blos moet erop komen, dan zal de vrucht rijp zijn. De smaak valt een beetje tegen. Zie ook nog de resterende tomaten die wachten op rijping. Een na de andere plant wordt leeg geoogst en gaat dan in de groene containeer.

De spruitjes groeien.

17 september 2019

Het is een stuk koeler geworden en af en toe regent het. Dus de meeldauw zie je overal op de planten. Op zich niet erg omdat je de groenten en vruchten wel kunt oogsten. Alleen zie je ook dat de nazomer langzaam in de herfst en najaar overgaat.

september eupatorium 17sep september boon rheingold 13sep september oogst utchikuri tomaat tablegold 13sep

De boon Rheingold draagt nu veel peulen. We hebben al een maaltje gegeten: lekker mals en zonder draad! Ook de oogst van pompoen Utchiki Kuri met de tomaat en de courgette was lekker. Pompoen bereid in de oven, alleen een beetje te lang zodat hier en daar zwart geworden. Alleen de melige smaak is niet helemaal mijn smaak. Wel gezond. Veel vitamines en zo...

september moestuin 17sep septermber zijtuin 17sep september pompoen van james 17sep

 Ja de laatste tomaten zullen wel niet meer volledig rijpen aan de struiken. De nachten zijn nu al koel - laatste nacht 8 graden.

Gisteren nog koolrabi uit de voortuin gegeten. Lekker en mals dankzij regelmatig gieten (ondanks de regen en motregen toch dagelijks vochtig gehouden). Goede tip!

De pompoenen van James worden nu inderdaad wel erg groot en nemen veel plaats in maar dat geeft niet. De eerste vruchten groeien...

Vanmiddag ook de knoflooktenen gepoot. De meeste onder de rozen in de voortuin. Softneck: Simonetti en Red Touch en Hardneck: Morado, Cherokee en German Extra Hardy en in de moestuin tussen de aardbeien: 3 tenen Ophio en 4 reuzetenen Olifanten look.

19 september 2019

september perenoogst 19sep

Gisterenavond nog peertjes geproefd. Lekker zoet maar nog een beetje hard. Maar aangezien de bijen er al aan knabbelen toch maar besloten om alle peren te oogsten.

Er zijn zelfs een paar peren die voor directe consumptie geschikt zijn. Helaas hebben de meeste vruchten harde plakjes (kurk) en dus niet zo fijn om als dessert of tussendoor vers te eten.

Peren rijpen nog na; dus verwerken kan ook nog na het weekend, komende week. Dan kan ik ook jam maken van de ingevroren frambozen- en bramenoogst. En ook van de wijnbessen. Misschien een combinatie....

 

25 september 2019

We hebben afgelopen weekend uitzonderlijk warm weer gehad met 26 graden en veel zon. Das was nog een keer genieten. Maar precies op maandag 23 september (begin van het astronomisch najaar) sloeg het weer om met veel regen en de temperaturen liggen vandaag rond de 15 graden. De regen is welkom.