Oktober 2019

2 oktober 2019

De afgelopen dagen is erg veel regen gevallen, veel wind en lage temperaturen rond de 12 graden. De regentonnen zijn vol en ik hoef niet meer te gieten in de tuin.

oktober rupsen op koolrabi 2okt oktober spruitjes 2okt oktober kweeperen 2okt

Koolrabi wil niet meer verder groeien: de rupsen hebben alleen de stronken laten staan. Volgend jaar toch maar insectengaas gebruiken? De spruitjes worden langzaam dikker hoewel ook hier de rupsen van grote koolwitjes sommige spruiten hebben aangevreten.

De kweeperen geuren en worden geel. Enkele vruchten waren beschadigd (vermoedelijk windschade) en moest ik vernietigen. De eerste gelei heb ik al gemaakt. Deze moet ik ook binnenkort verwerken. Lekker kweeperengelei! De 'dulce de membrillo' (kweepeerpasta van de resten) in de oven te drogen bij 100 graden en de droogautomaat op bakpapier.

6 oktober 2019

oktober moestuin 6okt oktober paprika courgette herfstraapje 6okt oktober kweeperen oogst 6okt

Gisteren was het weer even droog. Dus een beetje opgeruimd in de achtertuin: Het Leverkruid (Eupatorium) uitgegraven en twee stukjes in de voortuin geplant. Het gat daarna weer bedekt met boomschors zodat onkruiden onderdrukt wordt. Daarna de brandnetels gekapt en even op een hoopje verzameld. Misschien zal ik de brandnetels gebruiken om de plantenbedden te mulchen (stikstof uit de bandnetels eventueel met stro vermengen).

Tevens de grote buddleja (vlinderstruik) gekapt want die was veel te groot geworden zo dicht bij de vijver. Daarom moesten de pronkbonen daar ook eruit want die was door de vlinderstruik gegroeid. Voordeel is dat nu de frambozen ook weer de ruimte krijgen. Helaas te laat voor dit jaar omdat met de vele regen van de laatste dagen de resterende frambozen niet meer zullen bloeien en rijpen.

Tenslotte ook de gele bloemen terug geknipt want die werden ook de groot op die plek.

Vandaag heeft het weer de hele dag geregend! Dus toch maar de laatste paprika en courgette geoogst. Ook de laatste 3 tomaten Japanse Trüffel nog groen afgenomen. Of die nog rijpen binnenshuis is de vraag. Veel te koud en nat.

Dan toch maar besloten om de kweeperen te oogsten. Ze waren nog niet allemaal geel maar die kunnen eventueel nog rijpen in huis. 

13 oktober 2019

Vandaag is het warm buiten, zo'n 22 graden. Het voelt een beetje zweterig aan met zoveel regen van de laatste dagen.

oktober bloemkooltje 13okt oktober bosbessen herfstkleur 13okt oktober klein groentebed 13okt

Deze bloemkool is de mislukking van 2019! Een miniem kooltje is gegroeid. Te weinig voeding?!

De bladeren van de Amerikaanse bosbessen hebben alvast een mooie herfstkleur gekregen.

In het kleine groentebed staan nog wel de venkel en prei. De preistengels zijn nog erg dun. Ook de paprika bloeit nog wel. Daarachter in het grote groentebed staan nog de spruitjes, bijna kaalgevreten door de rupsen.

31 oktober 2019

De laatste drie dagen waren wel koud maar droog en zonnig; koude nachten met nachtvorst.

oktober ananassalie 19okt oktober kersenboom 29okt november kersenboom 2nov

De ananas-salie bloeit. Heb stekjes genomen van niet-bloeiende takjes.

We hebben onze kersenboom gesnoeid want deze was te groot geworden. Nu heb ik weer meer licht voor de moestuin en misschien kan ik ook nog uitbreiden....?