November 2019

2 november 2019

Na de koudeperiode van eind oktober met de koude nachten komt nu weer een warmtefront met regen afgewisseld met zon en warmere nachten. Dag- en nachttemperaturen zijn bijna gelijk. De dagen korten wel in november!

november spruitjes groeien 2nov november spruitjes oogst 2nov

Misschien een beetje vroeg nog maar ik kan niet langer wachten. De eerste oogst van mijn spruitjes! Lekker!

7 november 2019

Veel regen, koelere temperaturen. Echt herfstweer. Binnenkort wordt het droger, maar ook kouder, eventueel nachtvorst.

november uien gepoot 7nov november aardappel king edward oogst 7nov november aardappel roseval oogst 7nov

Gisteren bestelling zaden en winter-ui "Shakspeare" afgehaald. Vandaag na de grote regen nog een plantbed voorbereid voor de uien: kalk en kali gestrooid. De uien gepoot en met vlies afgedekt tegen de vogels. Uien zijn winterhard.

Dan nog de laatste twee emmers met aardappelen geoogst.King Edward viel een beetje tegen kwa opbrengst. Maar de Roseval oogst viel best mee: een hele kleine en de rest waren best grote aardappelen. Misschien volgend jaar toch weer proberen.

19 november 2019

Afwisselend dagen met regen en wind, en dan weer dagen met een zonnetje en koude nachttemperaturen. Komende nacht zijn minus 3 graden aangezegd. Dus wordt het tijd om de regentonnen te legen!

november yacon oogst binnen 8novnovember perenboompje familie 8novnovember herfstraap 10nov

Inmiddels wel de yacon plant geoogst. De oogst valt dus wel mee! Maar wat doe je ermee? Rauw smaakt de knol naar bijna niets. Gelezen dat je de knollen enige tijd moet bewaren en dan worden ze zoeter. Na een week geprobeerd de knollen in schijfjes te drogen als chips. Ja dan kan je wat proeven... Misschien nog langer bewaren? Siroop maken...?

Het nieuwe perenboompje is een zogenaamde familieboom: meerdere soorten ge├źnt op een boom. Toch maar in een grotere pot gezet met een boompaaltje erbij tegen het omwaaien. 

Ja, inderdaad toch een herfstraapje ge-oogst van het zaaisel in grote potten. De smaak gekookt is heel zacht en fijn! Lekker

De worteltjes in dezelfde pot groeien helaas helemaal niet. Vermoedelijk te dicht gezaaid. 

30 november 2019

De donkere dagen voor kerst, maar vandaag was de hele dag de zon te zien. Koude nachten.

november moestuin 30nov november venkel 20nov november zoete aardappel stekjes 30nov

In het kleine groentebed de oude paprikaplanten en aubergines afgeknipt. Tevens de grote omgewaaide venkelplanten afgeknipt. Er zaten nog bloemen aan maar de zaden worden niet meer rijp. En toen ontdekte ik die kleine venkelplantjes aan de voet van de ene. Dus heb ik die maar op water gezet. 

De stekjes van de zoete aardappel krijgen al wortels. Dus misschien krijg ik die door de winter.