September 2020

2 september 2020

Vakantie in corona-tijd. Heerlijk, vrije tijd.

september peren appels 2sep september aardbei korona 2sep september aardbei temptation 2sep

De peren en appels rijpen in de zon. Maar de peren zijn nog hard en de appels hebben nog geen smaak. Van afgevallen appels heb ik vandaag appelmoes gemaakt. Wel veel te veel suiker! Volgende keer minder suiker. 

Vandaag de aardbeiplanten die in de weg groeiden verwijderd en jonge planten opgepot. Korona en op de achtergrond Elsanta maken weinig uitlopers; die heb ik in de pot zelf mee geplant. Vastgezet met haakjes. Zo moeten ze door de winter komen. Volgend voorjaar zie ik wel verder. Ik had ook nog een paar in het kleine groentebed gezet - aan de rand. Maar daarna heb ik gelezen dat aardbeien en kool geen goede buren zijn. Jammer dan. De spruitjes staan er pal naast.

En de aardbei 'Temptation' die ik in het vroege voorjaar heb gezaaid zijn uitgegroeid tot flinke planten. De vruchten zijn stevig en zitten goed vast aan de stengels, de smaak is uitstekend. Maken veel uitlopers die ik mee in het potje stop. Als het lukt heb ik volgend jaar een goede oogst.

5 september 2020

De zon schijnt vandaag, vannacht heeft het geregend. Temperatuur rond de 19 graden.

september tomaten narijpen 5sep september druiven 5sep september druif wesp 5sep

In de voortuin heb ik de tomatenplanten moeten opruimen: Phytophthora, de gevreesde ziekte. De vruchten nog groen of in ieder geval nog niet rijp. Dus de halfrijpe vruchten plukken en op de vensterbank laten narijpen. Soms wil het lukken, maar als de vruchten al bevallen zijn dan moet een na de ander weggooien.

De druiven die in de zon hangen zijn rijp. Heb nog flink wat loof weggehaald zodat de overige druiven ook rijpen.

Daarbij moet ik zorgen dat ik de wespen vóór blijf... Maar vorig jaar heb ik de druiven te vroeg afgehaald (op 9 september)  Dus nog even wachten maar.

18 september 2020

Afgelopen zondag, maandag en dinsdag zeer warm nazomerweer. Het zijn thans koude nachten en overdag veel zon, geen regen. 

De tomaten die moesten narijpen moest ik allemaal wegdoen want waren al aangetast door phytophtora. Jammer. Tomaten nog kunnen oogsten achter en een na de andere tomatenplant opgeruimd nadat deze waren kaal geplukt. De moestuin wordt weer overzichtelijk nu de grote planten weg zijn.

september druivenoogst 10sep september druivengelei 10sep sepember vlinder 12sep

De wespen waren sneller dan ik dacht. Dus heb ik de druiven toch maar afgenomen rijp of nog een beetje aan de zure kant. Anders was er niets meer te oogsten. Hele wolken wespen waren bezig iedere druif uit te hollen.

De oogst in een beetje water gekookt zodat de vruchten zacht worden, 15 minuten of zo. Dan alles door een zeef gegeven en het sap in een theedoek uitgeperst. Er bleef ongeveer 300 ml over. Het sap met geleisuiker gekookt en in jampotjes gevuld. Jammer dat het zo weinig is. Vorig jaar had ik 3 potjes druivengelei. Dat is zo lekker!

Dit jaar veel vlinders in de tuin. Deze geniet van de buddleja. Ook de koolwitjes vliegen nog. Heb ook nog rupsjes gevonden op de bladeren van koolrabi. Terwijl de algemene overtuiging is dat zo laat in het jaar geen eitjes meer worden gelegd door koolwitjes. Dat klopt dus niet.

Ook libellen zijn aan het jagen en hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten zijn nog onderweg en bezig om wintervoorraden aan te leggen.

september bietjes 16sep september grootgroentebed 16sep september spruitjes in pot 18sep

Op 4 september heb ik nog rode bieten gezaaid en zie na 2 weken de eerste zaailingen. Heb uitgedund op 16 september. Op de verpakking staat dat je de uitgedunde plantjes (5 cm hoog) ergens anders kunt terugplanten. Dat werkt echt. En omdat het zaaisel nu goed vochtig moet blijven heb ik in het grote groentebed een beetje meer ruimte tussen de planten gemaakt.

Snijselderij groeide te dicht op de prei, snijbiet met z'n grote bladeren een beetje terug genomen en de bieslook gedeeld en afgesneden op 5 cm en weer ingepoot. Nu hebben koolrabi, prei, snijbiet en bieten meer licht en ruimte om te groeien.

In het voorjaar had ik al spruitjes gezaaid en toen ik de plantjes kon uitplanten had ik eigenlijk geen ruimte meer in de groentebedden. Dus uitproberen in 2 grote bloempotten (20 liter) gevuld met 5 spruitjesplanten en de resterende 4 in het kleine groentebed geplant. Zoals op de foto te zien worden de spruitjes al groter; nu ongeveer duimnagel groot. De planten zijn in de potten zo'n 40 cm hoog en de spruitjes dicht op elkaar. De 4 planten in het groentebed zijn een stuk hoger, zo', 70 cm maar de spruitjes zelf zijn net zichtbaar.

De watermeloen zal niet verder groeien, nu zo'n 2 cm dik. Maar de plant zelf is geel geworden. Wel nog vloeibaar mest gegeven maar vermoedelijk te laat. De tak waar het meloentje aan hangt is helemaal ingedroogd. 

30 september 2020

Laatste dag met goed weer.

september perenoogst 30sep september paprika 30sep september bonen in pot 30sep

Vandaag peren geoogst en appels. Peren (Conference) nog niet helemaal rijp, maar in een paar dagen rijpen ze nog na. De vruchten zien er niet zo mooi uit: krom en dus harde stukjes, maar prima om straks perenjam te maken met appels (Cox Pippin) van eigen bodem.

Deze paprika gaan vanavond in de pan. 

De bonen groeien prima. Het weer was warm genoeg! De peultjes ernaast doen het ook goed. Misschien krijg ik er nog een goede oogst van.