Oktober 2020

2 oktober 2020

Het regent en het is kouder geworden (15 graden). Af en toe droog. De regen was nodig na de droogte van september! 

 oktober tomatenoogst 2okt oktober courgettes 2oktoktober wortels 2okt

De laatste tomaten geoogst en de tomatenplanten opgeruimd in de groene container. Tomaten zijn helaas niet meer rijp geworden; ik ga weer proberen of ze op de vensterbank willen rijpen. Van de rijpe tomaten meteen voor vanavond met groenten en gehakt een lekkere saus gemaakt.

De courgettes zien er prachtig uit. De grote witte is helaas te groot; maar de bolcourgettes mogen blijven. Volgend jaar maar één courgette 'White Lebanon' zaaien? Er komen heel veel vruchten aan die helaas weinig smaak hebben. De bolcourgette 'Ronde de Nice' is wel lekker, dus daar weer 3 planten kweken.

Het experiment met wortelen in pot gaat lukken! Op 23 mei winterwortel 'St. Valery' gezaaid en later uitgedund. Misschien nog te dicht laten staan... Omdat het winterwortelen zijn kan ik met de oogst nog wachten.

Zo gaat langzaam dit tuinjaar eindigen. Ik hoop op nog een paar warme dagen halverwege oktober.

Knoflook poten niet vergeten!

9 oktober 2020

Het is najaar geworden! Koud, veel wind en heftige regenbuien.

oktober spruitjes in pot 9okt oktober spruitjes in pot groter 9okt oktober spruitjes in volle grond 9okt     

oktober spruitjes volle grond groter 9okt oktober wortelen 9okt oktober olifantenknoflook 9okt

De spruitjes heb ik ontdaan van de verdorde bladeren. Dit jaar heb ik dus een paar planten (5 stuks) in grote 40 liter potten geteeld en ook 5 stuks in volle grond. De planten in een pot blijven relatief klein, de spruitjes zelf worden groot genoeg. Sommige planten zijn klein en de spruitjes zelf zijn ook klein. Het resultaat van dit experiment is een beetje teleurstellend. De planten in volle grond doen het goed, ze worden ongeveer drie keer zo groot en de spruitjes zelf zijn mooi gesloten en de oogst zal veel groter zijn dat van de 10 planten in potten.

In het kleine groentebed waren daadwerkelijk winterwortelen gegroeid. Twee stuks geoogst (rechts op de foto). Dat is de soort 'Chantenay': "Prachtige oranjerode wortels, die zich door het gedrongen uiterlijk en de conische vorm gemakkelijk in zware grond boren." (vlg Vreeken's zaden). De wortels links op de foto is de soort 'St. Valery' die ik in een grote pot heb gekweekt. Beide soorten zijn heerlijk zoet. Ik vond de 'St. Valery' net iets zoeter, nadeel is wel dat de wortels een groene bovenkant krijgen wat ik niet zo fijn vind.

Vandaag ook knoflook gepoot o.a. olifanten-knoflook. Deze heb ik in de zomer na de bloei geoogst. Ik had ook een paar erbij die niet in nette tenen zijn opgesplitst en die heb ik als knol gepoot. Eens kijken of ze volgend jaar bloeien en daarna in tenen opsplitsen. Dit jaar heb ik geen knoflook in potten geplant. Het experiment in Gardeners' World liet zien dat de opbrengst dan tegenvalt.

Nu schijnt weer de zon volop maar de herfst komt eraan en de dagen korten.

16 oktober 2020

Vandaag is het droog, maar wel koel, zo'n 11 graden. Blauwe luchten, zonnetje.

oktober rapen 16okt oktober bietjes 16okt oktober boerenkool 16okt

De rapen heb ik gezaaid op 11 september jl. in een pot waar eerst een grote tomaat heeft gestaan. Eens kijken of dit zaaisel wat wordt.

De bietjes zijn nog niet veel groter geworden. De prei wordt wel dikker.

En ik ben tevreden met de boerenkool in een grote bloempot (40 liter). Wel nog een paar rupsen verwijderd. Maar ik heb geen koolwitjes meer gezien, dus zullen er geen rupsen meer erbij komen.

Vandaag ook de frambozenstruiken afgeknipt. Dit zijn de herfstframbozen. De bosbesstruiken hebben al een mooie herstkleur en bessen. 

25 oktober 2020

Wintertijd is ingegaan. Vochtig en koud, geen zon vandaag. Wel mooie herfstkleuren aan de aardbeien, blauwe bessenstruiken en de fruitbomen.

oktober wortelen oogst 24okt oktober bonen 25okt oktober courgette 25okt

De wortelen in een 20 liter pot geteeld heb ik gisteren (24 oktober) geoogst. Gezaaid op 23 mei dit jaar. Het was voldoende voor het eten met z'n tweetjes. Lekker en zoet. Dat wil ik volgend jaar weer proberen. 

De bonen die ik eigenlijk te laat heb gezaaid, zijn een mislukking. Want de bonen hebben geleden aan het te koude weer. Dus oktober is echt te laat voor bonen.

Nog een laatste bloem ontdekt van de courgette 'Nice de Rondo'.  

Ik heb nog wel veldsla gezaaid in kleine potjes in de tuinkas. Ook heb ik bloemkool gezaaid in potjes en ook in de tuinkas gezet. Verder zal ik omschakelen naar kiemgroenten op de vensterbank. En plannen maken voor het komende jaar in de moestuin.