April 2021

3 april 2021 - Paasweekend

Pasen is vroeg dit jaar. En het is duidelijk april, de temperatuur is gezakt naar 10 graden, de wind uit het noorden. Paasmaandag wordt nachtvorst verwacht en koude wind uit het noorden.

april daslook 3apr april honingbes bloeit 3apr april aalbes bloeit 3apr

De polletjes daslook zijn inderdaad weer opgekomen. De eerste bloemknoppen heb ik ook al ontdekt, hoewel nog erg klein. Ik heb meteen het polletje bevrijdt van onkruiden en wat kalk gestrooid. Daslook groeit het best op kalkrijke bosgrond. Dus de plantjes hebben het moeilijk op mijn zure kleigrond. Kalk zal helpen. Nog steeds voorzichtig zijn met oogsten. Als het goed is worden het elk jaar meer plantjes. Ik mag wel al een paar bladeren gebruiken om eten of een boterham te kruiden.

En de honingbes bloeit dit jaar uitbundig. Ik hoop dus om een paar honingbessen te kunnen snoepen.

Ook de aalbessen en kruisbesstruiken beginnen te bloeien. Die zijn altijd vroeg in het seizoen. De bloempjes zelf zijn erg klein en apart. Ik zag aan de kruisbesbloempjes kleine mieren die op zoek zijn naar zoete nectar.

Aardappelen heb ik al eind maart gepoot. De weerberichten lieten dat toe - warm en zonnig en af en toe een bui. Eergisteren 24 graden en volzonnig. Komende week is er zelfs nachtvorst aangezegd en koude noordenwind. Ik vrees het ergste voor de aardappelen. Ik zal een paar potten op de bank zetten zodat ze hoger staan en een paar potten in het foliekas. Daar passen niet alle in omdat er al zaailingen van bloemen in staan. In huis op de vensterbank is geen plaats meer daarvoor. Alles volgezet met gezaaide groenten en bloemen.

14 april 2021

Nog altijd de autoruiten krabben s'morgens. Overdag 8 graden, vandaag 10 graden. Volle zon vandaag, wind is bijna niet voelbaar.

april honingbes duet aronia geplant 10apr april zaailingen 10apr april peulen roottrainer 14apr

Online bestelde honingsbes 'Duet' en een aroniastruik 'Viking' (appelbes) zijn geleverd en meteen in de grond gezet. Erst moest ik nog alles voorbereiden (graven, onkruiden eruit halen, grond voorbereiden zodat de bodem niet te zwaar is, dus zand eronder en compost bijmengen etc). Nu maar hopen dat de planten het willen doen.

De zaailingen in mijn kweekkast op 10 april. Koolrabi, bloemen en peulen en veldsla in de gele bak. De peulen moeten gauw in de grond. Die kunnen goed tegen een beetje kou. Aan de andere kant staan nog meer bloemen o.a. dahlia, drakenkop etc. 

De peulen hebben een uitstekend wortelgestel gemaakt in de loop der tijd. 

april peulen geplant 14apr april asperges 14apr

De peulen geplant in potten. Nog even de scheuten ingekort zodat de planten zich beter vertakken.

En eindelijk komen de eerste aspergesprietjes boven de grond. Dat heeft echt lang geduurd. Ik had al bijna de potjes geleegd omdat ik er geen hoop meer op had. Ik heb de zaden niet geweekt voor 24 uur. Misschien heeft et daarom zo lang geduurd. Heb meteen de resterende zaden geweekt en de volgende dag gezaaid. Minder dicht en grotere potjes.

Tenslotte de potten met blauwe bessen met een handvol nieuwe grond opgevuld. Een blauwe bes heb ik helemaal verpot omdat die achter blijft met bloeien. Ziet er een beetje ziek uit. Donkere vlekken op de kale stengels, geen knoppen.

30 april 2021

Nog steeds is het erg koud, maar geen autoruiten meer krabben 's ochtends! Gisteren begon het te regenen gelukkig, na twee hele droge (en koude) weken. Ook vandaag regent het, 10 graden, geen zon vandaag.

april asperges 23apr april boerenkool uitgebloeit 30apr april groot groentebed 30apr

De asperge zaailingen in P9 potjes gepikeerd. Wel een raar gezicht zo... De zaailingen zijn nog erg kwetsbaar en slapjes. Vandaag wel wat stokjes gehaald om de lange sprieten te steunen.  Ze mogen nog even op de vensterbank blijven staan tot het hopelijk in mei warmer wordt.

Ja, boerenkool kan bloeien. Uiteraard geel! Dat doe ik voor de bijen, hommels en zo. Misschien wacht ik wel totdat ik zaad kan oogsten. Maar misschien ook niet omdat de stengels topzwaar worden...

Het grote groentebed heb ik al een beetje gevuld met eigen zaaisels en plant-sjalotjes van vorig jaar. Het groene lof begint al te groeien. De vogels trekken de uitjes niet meer uit de grond. Peulen groeien ook al goed (midden boven) en ervoor bietjes. Bieslook en peterselie nog van vorig jaar en ook selderij. En een rijtje wortels krijgt nu langzaam groen lof wat boven de grond komt. EIndelijk! Het lijkt te lukken dit jaar.

april sla 30apr april rabarber 30apr april honigbes 30apr

Zelf gezaaide sla en radijs. Nu met de regen zal de sla echt snel groeien. Koud genoeg is het. Sla wil het graag koel.

De rabarber in het tweede jaar. Heb al een bloemstengel verwijderd. Ik durf niet goed al stengels te oogsten. En ik had verwacht dat de stengels roder zouden zijn. Een beetje een teleurstelling. Misschien als het wat warmer wordt dat ik een of twee stengels toch mag oogsten. De stengel moet 1,5 cm breed zijn.

De bloei van de honingbessen was uitbundig dit jaar (derde jaar). Vandaag zag ik besjes hangen. Voor dat die rijp zijn is het wel augustus of september geworden.