Mei 2021

10 mei 2021

Sinds gisteren (moederdag 9 mei 2021) is het warm geworden, zo'n 24 graden en erg zonnig. Vandaag 18 graden en veel zon en af en toe een bui. Groeizaam weer. Ook in de nacht blijft het nu warm genoeg voor de planten.

mei bietjes 10mei mei daslook bedstro mei aardappelen 10mei

De bietjes hebben een mooie tekening op de blaadjes. Het kleine rode bietje is "Kogel2" en gezaaid op 13 maart in huis en later uitgeplant in dit grote groentebed. Ben benieuwd of het lukt om grote oogstbare bieten te kweken.

De daslook bloeit nu echt. Helaas niet meer oogsten. Ik wacht totdat ze zich uitzaait. Dat mag hier. Ervoor is dus Lievevrouwebedstro dat kruid ruikt zo lekker. Ik wil er siroop mee maken. De groene kleur wordt dan echt zichtbaar. De geur en kleur (?) is van cumarin.

De aardappelen in pot krijgen nu wel blad. Deze is al drie keer aangeaard zodat er meer aardappelen kunnen vormen. In iedere pot maar 1 pootaardappel.

mei tomaten 10mei mei asperges 10mei mei kweepeer 10mei

De tomaten heb ik gisteren na de regen naar buiten geplaatst om af te harden. Wel in de schaduw want anders verbranden de bladeren. Ze zijn veel te lang binnen geweest wegens het koude weer in april tot gisteren. Daardoor zijn de planten veel te lang geworden. Een jammer! de gezaaide dahlia's heb ik alvast in een platte schaal gezet want de worteltjes kwamen al uit de potjes.

En de jonge asperge-sprietjes geplant in twee plantenbakken (60 liter) onder vlies. Ik kan namelijk niet voorkomen dat de zon er op schijnt en wil ze een beetje wennen en heb er dus vlies over gedaan. De zaailingen van 27 maart krijgen al meerdere nieuwe sprietjes, die van 11 april zijn er nog te jong voor. Maar ik heb goede hoop dat ze zo het eerste jaar doorkomen.

De kweepeer heeft goed gebloeid. Na de regen van gisteren en eergisteren heeft veel bloemen bruin laten worden. Maar de aanzetten voor de vruchten zijn blijven zitten. Ik heb goede hoop dat de oogst dit jaar zeer groot wordt. Het weer is groeizaam en anders let ik op dat de boom voldoende vocht krijgt.

23 mei 2021

Eindelijk warmt de natuur op. Geen storm meer, wel veel regen, temperatuur rond de 15 graden.

mei peterselie 23mei mei kruidentuin 23mei mei asperges 23mei

De peterselie in het grote groentebed is wel erg groot geworden. Ik wil de ruimte gebruiken en er zitten slakken eronder. Ik heb nog meer peterselie dus deze kan ik missen. De peulen (rechts erachter) groeien nu ook. Daar moeten zelfs langere bamboestokken bij. 

Ik heb wat kruiden geplant die ik zelf gezaaid heb: karwij en anijs. En wat kruiden gekocht: citroenverbena, koriander, kervel en dragon. Ik dacht namelijk dat mijn dragon uit het vorige jaar de winter niet had overleeft, maar die is toch weer gaan groeien. Nu heb ik er twee dragon.
In de pot staat mijn laurier die erg geleden heeft van de winter. Ik heb bij de laurier de droge bruine bladeren weggeknipt en heb goede hoop dat de plant weer uitloopt. Meteen in goede potgrond geplant.

En de asperges kunnen nu wel zonder vlies. De sprietjes werden te lang. Ze buigen nog steeds in de wind... Ik let er alleen op dat ze niet aan de aarde vastplakken.
De paprika's heb ik niet goed laten wennen aan het licht en zon, en de sterke wind en regen hebben de bladeren flink beschadigd. Maar sommige planten beginnen toch al te bloeien. Verderop zie je ook de aardappelen in potten zijn al flink gegroeid. Steeds aangevuld met potgrond. Nu zijn de potten vol.

mei daslook zaden 23mei mei bosbessen 23mei mei peterselie weg 24mei

De daslook is uitgebloeid. De zaden kunnen rijpen.

De blauwe bessen zijn ook uitgevloeid en dragen veel vruchten, meer dan vorig jaar toen ik de struiken heb aangeschaft.

Nu is de grote peterselieplant weg. Heb meteen spruitjes, bloemkool en broccoli geplant in de vrije ruimte.