Juni 2021

2 juni 2021

EInd mei is het weer omgeslagen. Van koud en guur naar droog en warm weer en de zon schijnt volop. De temperatuur ligt vandaag op 27 graad. 

juni 2 vlierbloesem 2juni juni 2 basilicum 2juni juni 2 tomaat bloem 2juni

De bloesem van de vlierstruik ruikt verrukkelijk. Het lijkt wel kant. Vlierbloesemsiroop maken!

Ik heb toch basilicum voorgezaaid in huis. Citroen-, lemon-, gewone en Genovese en de donkerbladige 'Dark Opal'. Allemaal nog van vorig jaar en zelfs uit de jaren ervoor. Heel fijn zaad dat ik met een pincet in zaaigrond had gezaaid en toch nog te dik. Vooral de citroen-basilicum, de lemon en de Dark Opal vind ik lekker ruiken. De Genovese basilicum ruikt niet echt aangenaam. 

Vandaag heb ik de tomatenplanten gediefd en dus de scheuten in de okselknoppen uitbreken. En de eerste bloem ontdekt.
Dus ook maar de eerste voeding gegeven. Ik heb vloeibare voeding gebruikt. Omdat ik tijdens het oppotten geen nieuwe potgrond had zal ik volgende week ook maar de potten opvullen met compost. De vloeibare voeding is als eerste hulp bedoelt.

16 juni 2021

We hebben al weer een tijdje droog en warm weer. Volop zon. Vandaag wordt een hete dag, morgen zo'n 32 graden. Hopelijk 's avonds onweer met regen. De regentonnen zijn al sinds een dag of 10 helemaal leeg. Ook geen regenwater meer voor de blauwe bessen!

juni 6 peulenbloem juni 9 peulenoogst juni 9 kweepeertje

De peulen bloeien en beginnen te dragen. Dit   is de bloem van 'Carouby de Maussane'. Volgens Vreeken's: Een "oudje" uit de 19e eeuw. Wordt ongeveer 1 meter hoog... Mooie purpurkleurige bloei. Bij mij wordt deze zeker 1,60 m hoog.

Hier het verschil tussen Carouby de Maussane en De Grace, een stampeul, witte bloei. Inderdaad is de Carouby groot en vlezig en erg smakelijk. De Grace mag er ook zijn! Indien jong geplukt is de smaak zoet en sappig, mals dus. In een later stadium krijgen de peulen wel een stevige draad aan de bovenkant. 

Ik ben blij dat de kweepeer weer vruchten draagt dit jaar. Vorig jaar heeft 'ie alle vruchtjes afgeworpen wegens de droogte. Dus dit jaar zorg ik wel voor voldoende water voor de kweepeer.

juni14 courgette groeit juni 13 laurierboom juni 14 aardbeien

Bolcourgette begint te groeien. Is dus toch bevrucht. Rondo de Nice is een heel lekkere bolcourgette, bijna zoet van smaak. Er staat nog een tweede plant in een grote pot ernaast. Dus de hoop is groot dat er meer courgettes volgen.

Ach de de laurier. Hij heeft geleden van de vorst in de afgelopen winter. En nu kan je de mooie bladeren al weer bewonderen. Blij

De aardbeien in potten rijpen en zijn zo lekker!

27 juni 2021

Afgelopen week/10 dagen was het minder heet, zo'n 19 graden en regelmatig een buitje. Vandaag wordt het toch weer 28 graden en vanavond verwachten we zwaar onweer. Morgen ook warm.

juni 23 palmkool juni23 paprika roteraugsburger juni23 aardappels bloeien

Palmkool en boerenkool beiden gezaaid op 19 mei. Wat een verschil! De palmkool moet nu wel in de grond. Ik heb niet veel hoop dat de planten worden gespaard door de slakken. Toch maar proberen met twee planten. De boerenkool mag nog een beetje groeien en steviger blad maken. Het is groeizaam weer.

De paprikaplanten doen het goed in de grote bakken, drie in een grote pot van 20 liter. Dit is 'Roter Augsburger' die nu nog wel geel-groen is. Maar ook de andere soorten doen het goed. De planten zagen er niet uit in het begin: zonnebrand en de bladeren kapot gewaaid door de sterke wind. Maar ze zien er nu wel stevig uit en donkergroen blad, veel bloemen en vruchten.

Dit jaar willen de aardappels wel bloeien. Helaas zijn de namen van de soorten helemaal vervaagd en dus niet meer leesbaar. Jammer. Maar ik ben wel blij dat ik dit jaar wel zal kunnen oogsten.

juni23 courgette  juni23 tomatillo juni23 auberginebloem

Courgette en bloem (Ronde de Nice). De courgette is dubbel. Zal wel een foutje in DNA zijn? Hopelijk zijn de volgende vruchten wel een bol.

Dit jaar voor het eerst een tomatillo gezaaid. Je ziet duidelijk het verwantschap met tomaten.

Ik vind de bloem van de aubergine zo mooi. Dit is 'Blaukönigin' die kleinere vruchten brengt. De plant zelf is ook geschikt om in potten te laten groeien.

Verder heb ik gisteren de brandnetels in de hoek achter in de tuin eruit gehaald. Met jas met lange mouwen en dikke handschoenen in de hitte van gisteren was dat een hele klus. Daarna de wortels van de brandnetels uit de grond gegraven.

Vanochtend nog de zaailingen van Ereprijs gepikeerd. Ik weet bijna zeker dat de slakken die niet zullen aanvreten.