Juli 2021

16 juli 2021

Na de grote regen met overstromingen in Limburg, België en Duitsland is vandaag een rustiger dag, bewolkt en zo'n 18 tot 22 graden.

juli16 bonen kaalgevreten juli16 slak juli16 grootgroentebed

De stokbonen zijn helemaal kaalgevreten door de slakken. Ik heb gestrooid met chilipoeder tegen de slakken. Nieuwe bladeren groeien nu normaal. Ik blijf de slakken weghalen.

Ik heb in het voorjaar wat bloemen gezaaid en merk nu dat een aantal niet of nauwelijks door slakken worden aangevreten. Kijk in het menu onder Plagen/Slakken.

Een dikke naaktslak vreet aan de koolbladeren. Maar (nog) geen rupsen.

Het grote groentebed met kool en bloeiende knoflook. Op de achtergrond de donkere stokrozen.

juli16 watermeloenen juli16 tomaten silbertanne juli16 groenten in potten

Watermeloen 'Sweet Siberian' is flink gegroeid in het natte weer. De vruchten worden eigenlijk te zwaar om de plant verder verticaal te laten groeien. Maar ik durf haar niet los te maken vanwege de slakken die alles aanvreten.

De kleine struiktomaat 'Silbertanne' krijgt grote vruchten. Ze zijn nog groen en zullen ook nog wel groeien.

De groenten in potten doen het goed. De stokbonen 'Neckargold' worden hier niet of nauwelijks aangetast door de slakken. Rechts ernaast heb ik al boerenkool gezet, 3 plantjes in een pot. Erachter staan 3 snijbieten 'Orange Glory' in een pot. Daarachter heb ik wat prei in een grote pot gezet. Er was geen ruimte meer in de groentebedden en prei heeft toch wel zo'n 200 dagen tijd nodig om groot te worden. Dus in een container gepoot. Nadat ze waren aangegroeid heb ik opgevuld met compost. Ben wel tevreden met de resultaten zover.

juli16 aubergine juli16 druiven juli16 bramen

Aubergine 'Blauköningin' is een voor mij nieuwe soort. De vruchten zijn echt klein. Ik heb geen idee hoe groot ze moeten worden. Maar er komen nog meer aan de struikjes (ook met 3 in een pot) want er blijven van de mooie bloemen komen.

De druiven zijn dus nu uitgebloeid en de vruchten zijn met het natte weer groter geworden. Ze staan niet zo dicht op elkaar zoals vorig jaar.

De bramen heb ik niet klein kunnen houden. Gelukkig komen er ook vruchten aan. Dus de struiken mogen even blijven totdat ik kan oogsten.

30 juli 2021

Het is gemiddeld zo'n 22 tot 24 graden en vandaag veel regen gehad. Groeizaam weer met het zonnetje er af en toe.

juli24 voortuin juli30 aardaapeloogst bamberger juli30 broccoli

In de voortuin staan de kaalgevreten stokbonen in de container; de bonen gaan bijna bloeien en de jonge bladeren worden nu niet meer aangevreten door de slakken. Ik let goed op! Maar ze willen niet zo goed bloeien.

De eerste aardappelen gerooid. Helaas ben ik de namen van de verschillende containers kwijt. Maar deze kan niet missen. Dit is de oogst van een 'Bamberger Hörnchen'. Niet gek van 1 aardappel per 20 liter container.

En de broccoli groeit gestaag door. Er zijn een paar sporen van rupsen. Gelukkig zag ik die op tijd. Verder geen rupsen meer gevonden.

juli30 paprikas juli30 watermeloen1 juli30 groentebedden

Naast het huis staan rechts de paprikaplanten in containers en links de pompoenen en meloenen.

De watermeloenen 'Sweet Siberian' groeien niet meer. Boven de grote is het hechtrankje aan het opdrogen. Dus kan ik die oogsten? 

Vanaf mijn bank kan ik de groentebedden en de tomaten ervoor goed bekijken en genieten van de de vele hommels, bijen en andere insecten. Goed idee om bloemen de kans te geven tussen de groenten te groeien en bloeien.

Vandaag de eerste vleestomaat 'Malachiet Schatkistje' geoogst en gegeten. De tomaat was rijp en zoet en sappig.

31 juli 2021

juli31 watermeloenoogst juli31 watermeloenopen juli31 watermeloeneten

Na de mislukking van de vorige keer heb ik toch besloten om nu te oogsten en dus niet te laat! Daar ligt ze op het bord. De onderkant werd al een beetje geel. Het spannende moment van opensnijden: ja ze is rijp, had misschien nog een paar dagen kunnen blijven hangen aan de plant. Maar de smaak was heerlijk zoet en sappig en heel aromatisch. De watermeloen 'Sweet Siberian'. Volgend jaar weer kweken! Definitief. 

De meloenplant wil wel bloeien maar ik heb nog geen bevruchte bloemen gevonden. Terwijl ik steeds lees dat watermeloenen meer warmte nodig hebben. Misschien is deze soort meloen minder geschikt voor openlucht teelt.