September 2021

25 september 2021

De dagen worden korter, maar vandaag en morgen nog temperaturen boven 24 graden. Voor morgenavond wordt regen verwacht. De regentonnen zijn nog goed gevuld.

10sep paprika oogst 10sep kweeperen 25sep rupsen op oikers

Op 10 september heb ik alle paprika geoogst. 'Roter Augsburger' heeft zoetige, vruchtige smaak. De vruchten worden heel rood, ze geven bijna licht. Deze soort ga ik volgend jaar weer kweken. Een echte aanrader!

De kweeperen worden al geel en beginnen heerlijk te ruiken. Vorig jaar heb ik geen kweeperen kunnen oogsten vanwege het droge voorjaar. In 2019 heb ik op 1 oktober de eerste vruchten kunnen plukken. Dus ik wacht nog even tot volgende week.

Vandaag ook heel veel rupsen ontdekt op de oost-indische kers ontdekt. Ze mogen blijven zitten. Misschien gaan ze ook nog verpoppen...?

25sep groot groentebed 25sep snijbiet prei palmkool 25sep gemuesemalwe

Sla gezaaid begin september, raapjes, winterpostelein, koolrabi en boerenkool in het grote groentebed. Tevens heb ik veel zaailingen van Calendula ertussen. Die mogen wel blijven staan. Ik heb ook Phacelia gezaaid zodat de grond bedekt blijft.

Snijbiet in een container met enkele bladeren die al geel worden. Erachter de prei in een container en ernaast drie palmkolen. Ik ben bang dat ik die potten verwaarloosd heb! Gisteren nog een flinke waterbeurt gegeven en vandaag toch nog maar een beetje vloeibaar tomatenmest. Voor de palmkool staat de laurier in een pot waarvan ik in het voorjaar dacht dat 'ie bevroren was. Mooi opgeknapt.

Kaasjeskruid. Het plantjes heb ik gehad van mijn zus als "Gemüsemalve". Het is eetbaar, zegt mijn zus. Ben benieuwd. Inmiddels gegoogled: Malva verticillata - wij kennen dit als "Dessertbladen" of Krulmalva en Kranskaasjeskruid. Het is een heel klein plantje. Ik heb enkele zaadjes kunnen bewaren voor volgend jaar. Ik vind de bloemen mooi.