Oktober 2021

2 oktober 2021

De dag begon zonnig maar kil, 10 graden. Nu is de wind sterker geworden en een groot regengebied trekt over het land. De herfst is gekomen.

2oktober aardbei gariguette. container 2oktober asperges geel 2oktober frambozen

Vandaag nieuwe aardbeisoort 'Gariguette' gekocht en meteen in een grote pot gezet. Een vroeg ras, een oud frans soort, wordt in Zuidfrankrijk in mei al geplukt. Zeer aardbeismaak. En omdat het al oktober is heb ik ook wat knoflook erbij gepoot: 'Morado de Pedronera'. 2-3 cm diep en zou in juli te oosten zijn. Heb ik van mijn zus gekregen. Zou een pittige soort zijn. Hardneck en dus met bloemen. Moet een koudperiode krijgen want anders vormen zich geen tenen.

Het loof van mijn aspergeplanten wordt al geel. Maar nog niet helemaal. Dat zal pas in november zover zijn. Dan moet ik de stengels afknippen. En ik moet al op zoek naar grotere containers want in het volgend voorjaar kunnen de planten op hun vaste plek geplant worden. Alle zaailingen zijn doorgekomen en gegroeid.

Vandaag ook nog een frambozen geoogst. Echte herfstframbozen. Lecker. En de struiken blijven maar bloeien en de vruchten rijpen nog langzaam verder. Ben benieuwd hoe lang nog. Daarna kan ik alle stengels afknippen tot aan de grond. Dan krijgt de moestuin weer wat zon. Mocht die nog komen in oktober...

9 oktober 2021

Vandaag een mooie herfstdag vandaag. Volop zon en weinig wind.

9oktober kleine appelboom 9oktober peren 9oktober frambozen weg

De kleine appelboom zit vol met kleine appeltjes. Helaas weet ik niet meer welke soort dit is. Maar zo vol heeft dit boompje nog nooit gezeten. Dat wordt een grote oogst mits de appels nog rijp worden. Er wordt kouder weer verwacht in de komende week met mogelijk in de komende nacht wat vorst aan de grond.

De peren lijken licht te geven in de zon. Helaas veel schade door wantsen en dus veel steencellen en kromme vruchten. De smaak is prima maar moeilijk schoon te maken. 

De kweeperen heb ik allemaal al afgehaald en de eerste gelei al gemaakt. De rest van de kweeperen moeten nog rijp worden. Misschien moet ik de peren ook al oogsten en laten rijpen in huis...

Vandaag de herfstframbozen allemaal vlak boven de grond afgeknipt. Hierdoor kwam de wijnbessen struiken vrij. Dus heb ik de takken ingekort en vastgemaakt aan de stellage. Nu krijgt het grote groentebed ook weer een beetje zon en licht.

29 oktober 2021

Vandaag nog een prachtige herfstdag met volop zon en 17 graden. Morgen zal het weer omslaan naar veel regen en lagere temperaturen.

29oktober crocus sativus 29oktober groot groentebed 29oktober dahlia 

De eerste saffraan-krokus bloeit.

In het grote groentebed licht snijbiet op in de zon. Daarvoor boerenkool en erachter groeien spruitjes. Echte wintergroenten.

De dahlia heb ik zelf gezaaid in het voorjaar. Ik hou wel van de open bloemen.

Ik heb ook nog het gras gemaaid want het weer wordt regenachtig. Vermoedelijk is het de laatste keer voor dit jaar.