Juni 2022

5 juni 2022

Pinksterzondag. Vandaag veel regen verwacht. Het begon om 12 uur 's middags en heeft tot de avond geregend. Veel water. Voormiddag heb ik nog wat zaailingen verpot. In de middag onder het afdak rabarber schoon gemaakt voor aardbei-rabarberjam. 

5jun basilicum 5jun paprika courgettes 5jun augurken

Eindelijk ook tijd gevonden om de basilicum te pikeren. De donkere "Dark Opal" heeft te lang in te kleine potjes gestaan maar misschien kan ik er nog sterke planten van maken. Ze kunnen nu wel groeien in goede potgrond.

Naast het huis paprika en courgettes in grote potten gezet. Hier komt de zon 's middags dus een warm plekje.

Augurken had ik nog in huis op de vensterbank staan en heb ik vandaag in verse grond gezet. Ze begonnen al te bloeien. Maar omdat het de laatste tijd te koud was buiten in huis in de warmte gehouden. Nu begonnen de plantjes al te bloeien, dus ze moesten nu naar buiten. Ik houd ze nog in de kas om af te harden. De deur is altijd open voor de bestuivers. De plant met de grote bladeren is de 7e van mijn broccoliplanten - "Creamy Broccoli.

5jun sweetdumpling 5jun tomaten 5jun capucijners

Sweet Dumpling plantje en een jonge zaailing die ik later heb nagezaaid. Ik dacht namelijk dat de zaden te oud waren omdat het zo lang duurde voordat er iets uit de grond kwam. De plant daar achter is een overwinterde citroenverbene.

Ja de eerste vruchten groeien ook al. De tomaten bloeien en worden bestoven: door de wind en insecten. Goede bevruchting.

De peulen van de kapucijners worden langzaam dikker.

21 juni 2022

Afgelopen weekend hadden we 30 graden en meer. Zondag afgesloten met regen. Vandaag nog maar 21 graden met veel zon. Morgen wordt het weer warmer - tot 24 graden, a.s. donderdag weer nog warmer en daarna komt weer regen. Vandaag is zomerbegin, de langste dag.

12jun bramenbloesem 12jun little gem 15jun kapucijnerpeul

Bramen bloeien en de eerste vruchten zijn er ook al. In september kan ik dan weer bramenjam maken. Lekker.

Romeinse sla 'Little Gem' is nu oogstbaar. Lekkere sla.

Kapucijners rijpen in de peulen. Vandaag een paar peulen geoogst en klaargemaakt. Smaken prima. Ik wacht nog een paar dagen. Geen idee wanneer de juiste tijdstip is om te oogsten. Ik wil ze inmaken of invriezen voor de herfst en winter. Het kookwater wordt een beetje donker terwijl de kapucijners zelf echt groen zijn!

15jun oostindischekers 15jun tomaten 21jun rosella

Oost-Indische kers bloeit en woekert. De hommels zijn er blij mee!

Tomaten 'Vivagrande' moeten nog groter worden en dan rood worden! 

Rosella heeft al gebloeid en dit zijn de eerste vruchten. Afwachten of er zaden te oogsten zijn. Vruchtvlees is bedoeld voor hibiscusthee.