Juli 2022

8 juli 2022

Zomerse temperaturen, volop zon, droog. De laatste regen is al weer een paar dagen geleden gevallen. Niet veel! Volgende week worden weer temperaturen boven de 28 graden verwacht.

3jul augurkeninkas 3jul augurk 3jul bonen

De augurken bloeien in de kas en beginnen de eerste vruchten te dragen. De deur van de kas blijft open zodat de bestuivers hun werk kunnen doen. Hier komt de zon pas in de late middag zodat de augurken geen last hebben van wind en slagregens. Bijen, hommels en vliegen kunnen de bloemen wel bestuiven. Ideale oplossing tot op heden.

De eerste vrucht. Lekker!

De stokbonen dit jaar in een container. Dit jaar geen slakken gevonden en dus ook niet kaalgevreten zoals vorig jaar. Het kan ook aan het ras liggen. Dit jaar groene bonen en een enkele gele boon gelegd. Onderplanting met strukbonen. De eerste bonen hangen er ook al aan. Dat brengt dan toch enige oogst aan bonen.

3jul tithonia 3jul knoflook 6jul boerenkool

Mexikaanse zonnebloem (Tithonia) bloeit hier in de schaduw van een grote vlinderstruik. Maar eigenlijk had ik die in de zon moeten zetten. Ik heb onderschat hoe groot de vlinderstruik word. Maar Tithonia bloeit echt mooi! Een aandrader voor volgend jaar. En de slakken gaan er niet bij!

Knoflook geoogst en opgehangen om te drogen onder het afdak in de schaduw. Moranda de Petronatra, erg kleine knoflookjes. Ik had ze in een container met aardbeien geplant. Volgend jaar toch maar weer in de volle grond telen. Dan worden de bollen wel groter, of meer mest geven.

Voor de herfst nog weer boerenkool gezaaid. Ik zal het dit jaar weer proberen op tijd ruimte in het grote groentebed vrij te maken zodat de boerenkool daar groot kan worden.

Vandaag heb ik wel prei geplant in het grote groentebed... Ik heb te weinig plaats in mijn bedden! Ach, ik zal wel zien tegen die tijd.

20 juli 2022

Twee dagen met temperaturen ver boven de 35 graden; vandaag is het afgekoeld naar 24 graden met een kleine bui vanmiddag. Vannacht en morgen wordt er weer regen en lagere temperaturen verwacht. Ik kom er bijna niet met water geven bij.

15jul prei geplant 15jul bietjes 15jul sweetdumpling

Prei geplant in het grote groentebed. Volggewas na kapucijners. Dus ik hoop dat er genoeg stikstof in de grond zit.

Diverse bietjes in het kleine groentebed. Rechts in de hoek is nog net bladeren te zien van Nieuwzeelandse spinazie. Ik let er nu wel op dat ik de bietjes iedere dag water geef.

De grote bladeren van Sweet Dumpling. De eerste keer dat ik deze kweek. Ben benieuwd of ik de plant goed houd zodat deze bloeit en vruchten draagt. Bloemen zitten al in het midden van de plant. Altijd eerst veel mannelijke bloemen totdat er vrouwelijke bloemen ontstaan. Er achter lage sperziebonen en ervoor een tomaatje.

15jul boerenkool 17jul extravaganza   17juli bonen

Boerenkool gezet in containers in plaats van het grote groentebed. Links drie keer boerenkool in slakkenkragen ter vergelijking. 

Tomaat 'Extravante Ruffiange' heeft eindelijk een eerste vrucht aangezet. Wel aan de late kant. Eerste keer dat ik deze tomaat kweek. Andere tomaten ben ik al aan het oogsten en eten. Een tomaat met beharing op de bladeren. Leuke streepjes op de vrucht. Hoe is de smaak?

Sperziebonen in een grote pot. Dit jaar geen slakken erop gezien! Een eerste oogst hebben we al opgegeten. Veel lekkerder dan de gekochte. 'Neckarkönigin' in het groen en 'Neckargold' in het geel.

20jul olifantenknoflook 20jul smaragdapfel 20jul malachietschatulle 

Olifantenknoflook geoogst. Uit 5 tenen heb ik 2 solo's en 1 met tenen kunnen oogsten. De solo's hebben dus geen tenen gemaakt. Hadden nog wel moeten blijven zitten in de grond. Maar dat kan je niet zien als deze nog in grond zitten. Ook een hele boel kleine broedknolletjes geoogst. Heb gelezen dat je die weer kunt gebruiken om nieuwe knoflook te kweken. Maar dat kan wel twee jaar duren voordat je weer olifantenknoflook kunt oogsten.

Tomaat 'Smaragdapfel' is echt lekker. Zoet en weinig zuur, ook weinig zaden. Het velletje kon ik er zomaar aftrekken zonder eerst met kokend water te overgieten. Echt lekker!

En nog een vleestomaat: 'Malachiet doosje' of ook 'Malachite Box' genoemd. Deze vrucht weegt 315 gram. De smaak is lekker, aromatisch zoet. 

20jul uien 20jul boekweit 20jul appels

Ik heb de knoflook geoogst en de bloemen verwijderd. Nu had ik ruimte om de zaaiuitjes 'Ailsa Craig' gepoot. Die kunnen nu beter groeien. Tot nu zaten de uiten in potjes in een kasje. Hierdoor konden de stengels niet makkelijk rechtop groeien. Met steunen hoop ik dat de uien nu rechtop groeien.

Boekweit maakt nu vruchtjes. De boekweit komt uit het vogelvoer dat boven deze plek in een voerbakje aan de tak van een boom hing.

De appels groeien nog door. Een lekker appeltje.

30 juli 2022

22jul aardappels 30jul aardbeien 30jul cappuccino

De aardappeloogst van dit jaar. Drie kleine aardappels van vorig jaar gepoot eind maart/begin april. Dus ik kan wel tevreden zijn. De container is 60 cm lang en ca 30 cm hoog. Onderin een laagje hydrokorrels en gevuld met goede potgrond. Dus ik kan tevreden zijn met de oogst. Twee porties voor ons avondeten.

De geleegde container heb ik meteen gebruikt om aardbeien te planten. Linkse hoek twee dit jaar gezaaide Grandia aardbeien en de andere plantjes zijn Elsanta. Die had ik nog over van de knoflookoogst (ook in een container gekweekt).

Deze tomaat heb ik dit jaar voor het eerst gezaaid. 'Cappuccino' is de naam. Kerstomaatje. Smaak is aromatisch, zoet met het aroma van donkere tomaten. Velletje is wel een beetje hard. Echt lekker.

De wijnbessenoogst loopt op het einde nu. Ik kan alvast de afgedragen takken verwijderen en de nieuwe uitlopers alvast opbinden. Bramen hebben nu hoogseizoen. Heb al gelei gemaakt en ook weer oogst ingevroren voor meer bramengelei.