Augustus 2022

11 augustus 2022

Het is droog en erg warm: overdag was het vandaag 31 graden; geen spatje regen! Alles verdroogt in de tuin.

 3aug raapstelen 3aug sweetdumpling3aug tomatenoogst

Tomatenoogst: grote en kleintjes. Ik neem tegenwoordig werkdags tomaten mee voor bij het boterham. Heerlijk genieten. Veel aroma en smaakvol.

Vorige week was de temperatuur wel uit te houden, rond 22-25 graden. Wel droog weer. De bieten groeien als 'kool'. Ervoor de bladeren van 'Zeelandse spinzie', de kleine gele bloemetjes zijn niet te herkennen op de foto. Links ernaast heb ik raapsteeltjes ingezaaid. Iedere dag even water geven want het is zo droog!

Heel blij was ik om de eerste vrucht te zien van de 'Sweet Dumpling'. Wel de bevruchting met de hand gedaan. Je weet niet of de insecten wel hun werk doen! En zie daar de eerste vrucht. Ik ben er erg blij mee. Veel water geven! Groeien maar!

5aug bramen 5aug sperziebonen 8aug bonenoogst

Bramen worden rijp en groeien boven mijn hoofd. Ik moet de takken wel terugknippen na de oogst. Zodra een tak de grond bereikt groeien en wortels aan en zijn de takken moeilijk te verwijderen. Het zijn woekeraars!

Stamslaboon 'Purple Queen' groeien in een container. Bloemen en peulen tegelijkertijd. 

Bonenoogst. Ze worden groen met het koken. Erg lekker!

De raapsteeltjes verdrogen. Ik kan niet tegen de droogte en hitte water geven. We hopen op een flinke regenbui met onweer na het weekend...

19 augustus 2022

Vanaf maandag (15 augustus 2022) is de regen gekomen.Woensdag langere landregen. Sindsdien iedere dag regen en koelere temperaturen van rond 22-25 graden. Eindelijk, maar de tomaten zijn gebarsten. Dus moest ik de rijpe tomaten plukken en lekkere tomatensaus maken.

19aug tomaten 17aug venkel 17aug ui ailsa

De tomaten moest ik wel plukken omdat de regen deze heeft laten barsten. Ik heb nog maal lekkere tomatensaus gemaakt met kruiden en knoflook. Ik heb wel veel verschillende soorten. In het midden zijn 'Roma', links ernaast is 'Witte Perzik' die roze erboven zijn chinese 'Zhenfen Short' en meer.

Deze kleine plantjes is venkel. Ik hoop dat die nog groter worden en misschien zelfs nog gaan bloeien?  Rechts op de foto nog gezaaide uitjes.

Dit is dus een gezaaid uitje 'Ailsa Craig'. Deze beginnen eindelijk iets dikker te worden. Maar ik heb meer verwacht. Misschien wordt het nog wat.

19aug bieten 19aug ingelegte bieten 19aug sweetdumpling

De eerste bietjes geoogst. Wat zijn ze klein! Maar ik heb de bietjes te dicht gezaaid. Deze fout maak ik vaker. Nu hebben de andere bieten wel meer ruimte om te groeien.

Ik heb de bietjes met augurken in zoet-zuur ingelegd. Mooi.

De de 'Sweet Dumpling' krijgt langzaam de typische groene strepen. Verder geen vrouwelijke bloemen meer. Die zullen pas weer komen als deze vrucht geoogst is. Ik zal straks nog eens met brandnetelgier bemesten.