September 2022

21 september 2022

Begin september zijn er veel en stevige regenbuien gevallen. Vandaag weer volop zon en weinig wind. Dus weer eens in de tuin gewerkt. Temperatuur lag overdag op 17 graden maar 's nachts is het gevoelig koud.

10sept sweetdumpling 21sept grotegroentebed 21sept zinnia

Daar is 'ie dan. De 'Sweet Dumpling' geplukt. Een prachtexemplaar. Ik neem hem mee naar mijn zus die geen plant had. Dan zullen wij de vrucht slachten en een paar zaden bewaren voor volgend jaar.

Het grote groentebed is de totale chaos na 3 weken vakantie. Op het terras daarvoor al de eerste aardbeienbakken. Veel aardbeien opnieuw verpot. Eigenlijk te laat maar ik had niet eerder de tijd. Ik hoop dat de planten nog de tijd en warmte krijgen om in te wortelen en hopelijk ook de bloemknoppen maken.

De zinnia's bloeien nog steeds!

21sept extravagante 21sept bietjes 21sept aardbeienbakken

Ik heb deze tomaten toch maar geoogst. Aan de plant zaten nauwelijks meer bladeren en verdroogd. Ik heb wel zaad bewaard want de smaak is zoet en aromatisch, de binnenkant is groen. Een zeer bijzonder tomaatje. Volgend jaar ga ik weer proberen vruchten te kweken.

De bietjes zullen nu wel rijp zijn?! Maar ik heb ze nog niet geoogst. Doe ik wel in de komende week.

De nieuwe aardbeienbakken heb ik al gevuld. Eigenlijk had ik de aardbeien al in augustus moeten verpotten. Ik was met vakantie. De nieuwe bakken moeten helpen om makkelijker aardbeien te kweken. Een dikke laag hydrokorrels onderin en een laag nieuwe potgrond. De hartjes van de planten net boven de oppervlakte.

21sept spruitjes 21sept tomaten 21sept rucola

De spruitjes zijn nog erg klein maar ze zullen groeien. Dit jaar heb ik wel de bovenste bladeren die samengerold als een bolletje zitten. Men zegt dat de spruitjes dan beter en groter groeien. Ben benieuwd.

Wat zijn ze toch mooi zo aan de struik. Vannacht word het erg koud, hopelijk geen nachtvorst! De vruchten zijn nog een beetje hard. Nog een paar dagen warmer weer en zon.

Begin deze maand na het warme weer heb ik veldsla en deze rucola gezaaid. De veldsla heb ik in een multitray gezaaid en de zaadjes zijn opgekomen. Mag nog wel wat groter worden. Deze rucola moet ik zo snel mogelijk nu pikeren. Ik wil een paar plantjes opkweken in potten zodat ik een beetje groen heb voor herfst en winter. Doorschieten zal de rucola niet meer dit jaar.

Een kleine eerste conclusie - wat is goed gegaan dit jaar: Augurken ging prima, courgette ging helemaal niet (geen vrucht), tomaten prima oogst, paprika de eigen zaai is niet opgekomen en de gekochte planten brachten precies 1 vrucht, het andere plantje bloeit nog maar ik verwacht geen vrucht meer.