April 2020

5 april 2020

Vandaag is het voorjaar echt begonnen met 20 graden en een zonnetje en geen enkel wolkje aan de hemel. Eergisteren nog 9 graden en nachtvorst. De nachtvorsten hebben gelukkig de bloesem aan de fruitbomen niet beschadigd.

april groot groentebed 5aprapril klein groentebed 5aprapril rhabarber 5apr 

De voorgetrokken koolrabi uitgeplant vandaag, maar alleen de beste uitgezocht. Aan de andere waren de eerste echte blaadjes al verdroogd. De koolrabi rechts laat ik denk ik nog staan omdat die in de bloem schiet, d.i. voor de wilde bijen en insecten. Dan hebben die er nog wat aan. Ook de gladde peterselie uitgeplant aan de rand van het grote groentebed. 

In het kleine groentebed alvast de steun voor de peultjes geplaatst. En ik meen dat ik de eerste worteltjes heb zien kiemen. Dat heeft dan wel erg lang geduurd. Maar wel op de juiste plantafstand. Dus het zelfgemaakte zaaitape is een succes.

Is dat witte bolletje de bloeiwijze van rabarber? Of komen daar nieuwe stengels uit? In de gaten houden dus.

april lonicerakamtschaka 5apr april aalbes bloem 5apr april kruisbes bloem 5apr

Ook de bessenstruiken bloeien - blauwe honingbes, aalbes en kruisbes. Tevens de blauwe bessenstruiken.

Gisteren nog de gebruikte grond in de potten van vorig jaar recycled met lavameel, kokos, compost en mestkorrels. Opgeslagen in grote potten. 

Vandaag nog gezaaid in deze potten: meiraapjes, bietjes, gemengde sla, spruitjes, koolrabi en sjalotten gepoot.

Tenslotte ook nog de vijver schoon gemaakt. De dotterbloem is te groot geworden, weggegooid. En het "gras" een beetje kleiner gemaakt. Nu hebben de kikkers weer wat meer ruimte. De waterlelies krijgen verse blaadjes. En water bijgevuld.  

18 april 2020

Vandaag is een beetje motregen gevallen. Maar het is veel te droog. 

april appel coxorange bloem 17apr april radijs 18apr april daslook bloeit 18apr

Gelukkig bloeit de appelboom Cox Orange dit jaar volop. Vorig jaar heeft 'ie niet gebloeid en geen enkel appel geoogst wegens luizen. En de bloesem heeft geen last gehad van de nachtvorst (15e nog de voorruit van de auto moeten krabben!)

Vandaag ook de radijsjes geoogst die ik op  19 februari heb gezaaid in het kleine groentebed. Lekker knapperig en bijna geen scherpte. Meteen weer gezaaid.

En de daslook bloeit volop.

Het zaaisel in potten - sla, koolrabi, meiknolletjes en spruitjes - doet het goed. Wel vaak water gegeven (uit de leiding want de regentonnen zijn leeg!).

Vandaag ook de tomaten in grotere potten verspeend en in de kas gezet. Ik verwacht geen nachtvorst meer. De eerste bloemknoppen zijn al zichtbaar in de "Lucky Tiger" en "Tiny Tim". De grotere stamtomaten zijn zo'n 30 cm hoog. Op de vensterbank is het nu te warm. Ze moeten alvast afharden.