April 2022

9 april 2022

Twee dagen geleden flinke storm; nog steeds erg koud. Vandaag ook veel regen maar ook zonnetje. Binnenkort wordt lenteweer verwacht.

9apr asperges 9apr groentebedden 9apr rabarber

Eindelijk komen de kopjes van de asperges boven de grond. Vannacht komt er misschien nog nachtvorst... Maar oogsten zal ik nog niet dit jaar. Ik had de bakken afgedekt met vlies maar door de storm laatst is een kopje afgebroken. Dus ik zal geen vlies meer gebruiken voor de asperges. Omdat ik toch geen oogst heb dit jaar mogen de topjes desnoods verloren gaan.

De groentebedden vandaag: knoflook groeit goed (geen prei dus). In het midden een flinke pulk winterpostelein in bloei, erachter nog een paar plantjes veldsla en aan de achterkant bieslook. Helaas komen de gezaaide erwten en kapucijners nog niet gekiemd. In het kleine groentebed zijn de peultjes Frieda Welten.

De storm heeft een paar stangen van de rabarber omgewaaid en geknackt. Die heb ik dan toch maar afgeplukt. Eigenlijk te vroeg. Beter dan de resten laten verrotten.

9apr aalbessen 9apr perenbloesem 9apr rabarber oogst

De een aalbessenstruik staat in bloei. Het struikje ernaast is helaas dood. 

Het familie-perenboompje in pot met heel veel bloemen die al goed bezocht worden door wilde bijen en hommels. Benieuwd of er zich dit jaar vruchten gaan ontwikkelen. Ik had dit boompje al opgegeven! Deed het heel slecht vorig jaar. 

Dit zijn de stangen rabarber die ik ga verwerken in een lekkere rabarber-puddingtaart. 

Heb vandaag ook de pootaardappelen in bakken gepoot. Het wordt tijd!

 

26 april 2022

Nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Overdag veel zon, droog weer. Geen regen!

26apr tomaten afharden 26apr asperges 26apr peulen bloeien 

De tomaten in de schaduw beginnen met afharden. De eerste dag maar voor 1 uur. Overdag zijn de temperaturen rond de 16 graden, zodra de zon ondergaat koelt het af. Dan weer in huis dragen. De tomaten groeien te hoog. Ieder plantje met een stokje zekeren zodat de planten niet omvallen in de wind. Koude wind van noorden.

De asperges groeien loof. Ik heb in de voorste bak een paar peulen gezet en bemest met moestuinmest. Af en toe water geven omdat de wind de grond uitdroogt.

De peulen die ik in de herfst van vorig jaar gezaaid had bloeit al.

 

30 april 2022

30apr zoete aardappel30apr daslook bloeit30apr peulen geplant

De drie overgehouden stekjes zoete aardappel toch maar buiten geplant met wat peulen. Wat heb ik veel peulen gezaaid. De zoete aardappelstekjes werden binnenshuis op de vensterbank niet beter. Dus toch maar naar buiten in verse grond. 

De daslook bloeit volop. Langzaam breidt de daslook zich uit door zaad vermoedelijk. De juiste plant voor de juiste plaats.

Nog de laatste peulen in de grond geplant. Wegens de slakken in een slakkenring. Hoewel er nog maar weinig slakken zijn en ik weet niet of de ring wel werkt. Experiment!