Mei 2020

2 mei 2020

Eindelijk is de regen gekomen. Maar het is koud (8 graden) en koude nachten.

mei groot groentebed 2meimei snijselderij 2mei mei aardbeien 2mei

De plantjes in de groentebedden worden groter in de meiregen. Ik had snijselderij gezaaid in maart/april (vergeten een label erbij te steken). Maar dit moet snijselderij zijn.

De gezaaide aardbeien beginnen op aardbeiplanten te lijken. 

mei blauwe bessen 2mei mei wijn knoppen 2mei mei zaailingen courgette mais 2mei

De struiken van de blauwe bessen zitten vol met groene vruchtjes. De oogst belooft dit jaar groter te worden. Dat mag ook wel, het is nu het tweede jaar.

De bloemknoppen aan de wijn komen nu ook zo langzaam. Drie weken geleden was er nog geen teken van leven in de plant. 

Op 23 april heb ik alvast maïs en courgettes gezaaid. Dit is de stand van vandaag. De wortels komen al aan de onderkant uit de potjes. Ik zal de zaailingen straks verspenen want de kleine 7cm potjes zijn echt te klein voor de forse courgettes. De maïs mag nog even zo blijven.

13 mei 2020

De IJsheiligen zijn dit jaar precies op tijd. Maandag 11 mei kwam storm op uit Noord-Oost en heeft het 's nachts licht gevroren. Vorige week was het nog warm en droog en deze week is het koud overdag en in de vroege ochtenduren komt de vorst. Af en toe regent het en dan komt het zonnetje weer.

mei tomaten in kas 13mei mei mais in kas 13mei mei courgettes in huis 13mei 

De tomaten blijven nu de hele week in de kas. 's Avonds doe ik de ritsen goed dicht. Maandag 11 mei kwam een koude NO wind met heftige windstoten; toen waren de risten de hele dag dicht. Gisteren ook maar vandaag is de wind gaan liggen en zijn de ritsen nu open. Heb wel de eerste vliegende bladluizen ontdekt. Dus de gesloten kas is te vochtig, helaas. Overdag open, maar de planten blijven wel in de kas. Ook de maïs-zaailingen blijven in de kleine kas. De overige zaailingen van bloemen laat ik staan want er is geen ruimte in de kas verder.

De courgettes blijven in huis op de vensterbank. Ben blij dat ze in grotere potten staan. Maar ze zijn eigenlijk zo ver dat ze kunnen afharden. Maar het is te koud nu. Dat moet wachten totdat de "koude Sophie" vrijdag is geweest. Daarna zou het weer warmer worden.

mei paprika bloeit 3mei mei uien shakespear oogst 10mei mei klein groentebed 13mei

Paprika's genieten van de warmte in huis en beginnen te bloeien. Zo langzaam moeten de planten in grotere potten en nieuwe grond en voeding krijgen.

De uitjes in de herfst in de grond gezet worden niet veel groter. Dus dan gaan we deze maar als bosuitjes verwerken in de keuken. Ze smaken sterk naar ui maar door koken wordt de smaak aangenaam zacht. Lekker!

In het kleine groentebed groeien de peultjes als gekken. De kleine "halfpint" doperwten rechts (voor de rabarber) beginne te bloeien, maar de peultjes groeien alleen maar. Nu ongeveer 80 cm hoog (heb al bamboestokken erbij gestoken.

De worteltjes willen ook niet echt groeien. Jammer. Mislukt experiment.

17 mei 2020

De IJsheiligen liggen achter ons. De tomaten etc mogen naar buiten.

mei mais 17mei mei peultje carouby 17mei mei paprika met vrucht 23mei 

Mais heeft z'n plekje gevonden in de achtertuin. Ernaast is nog ruimte voor bonen. Nog meer bonen gelegd.

Peultjes bloem is erg mooi. Kan bijna niet wachten dat de peultjes komen...

De paprika's mogen nu buiten genieten van de zon. Ik heb ze toch maar voeding gegeven. De eerste bladeren zijn al gevallen. Het heeft te lang geduurt voordat ze naar buiten mochten.

31 mei 2020

mei groentebedden 31mei mei courgette 31mei

Nu begint de moestuin op een moestuin te lijken. De aardbeien rijpen nu op stro. Eens kijken of dit beter gaat dan omhoog leggen. Beter dan op de grond liggen. Ook al is de grond droog want het heeft al heel lang niet geregend.

Vandaag de eerste vrouwelijke bloem met vrucht op de courgette 'White Lebanon' ontdekt. Kan nog niet bestoven zijn want er bloeit geen enkele mannelijke bloem. Verbazingwekkend. Had ik niet verwacht.

Door de lang aanhoudende droogte zijn alle vruchten van de kweepeer afgevallen. Moet dus ook mee bewaterd worden! Dan de mirabel ook maar want die is pas in de herfst geplant.